Chantal (sexting)

Chantal: ‘Mijn leven veranderde in een regelrechte hel, toen onder mijn naam een nepprofiel werd aangemaakt waar in een filmpje is te zien hoe ik mijn ex-vriend oraal bevredig. Iedereen heeft het gezien, ook mijn ouders, broers en collega’s. Ik lig er nachten van wakker en vind het moeilijk mijn bijbaantje nog uit te voeren. Ik wil andere waarschuwen voor het opnemen van seksfilmpjes, ook in de beslotenheid van de slaapkamer. Zo’n stom grapje kan zo veel leed veroorzaken.’

Sexting of grooming is het versturen van seksueel getinte foto’s en filmpjes. Onder jongeren is dit steeds normaler. Maar veel jongeren staan er niet bij stil dat het versturen van een sexy (naakt) foto of filmpje naar een vriend of vriendin veel schade kan veroorzaken. De foto of het filmpje kan in een seconde gedeeld en verspreid worden. Wanneer het eenmaal op internet staat, kan dit je voor altijd blijven achtervolgen. Dreigt iemand ongewenst filmpjes of foto’s van jou online te zetten? Neem dan voor advies contact op met chatmetfier.nl

Wat moet je doen als de naaktfoto of –video die jij in het volste vertrouwen aan iemand hebt gegeven of hebt gedeeld toch ineens online staat? 

Zoek contact met de website waar het materiaal is geplaatst

Meld dat je nooit toestemming hebt gegeven voor het publiceren van die foto of video en dat je wilt dat die zo snel mogelijk offline gaat. Als je jonger dan 18 bent, moet je dat ook vermelden. Dan valt het namelijk onder kinderporno en dan halen websites ze over het algemeen nog sneller weg. Vaak vind je onder- of bovenaan een site een link met 'contact', 'help' of 'abuse'.

Doe aangifte als het filmpje of foto nog steeds online staat

Lukt het je niet om het filmpje of foto te verwijderen? Neem dan contact op met de afdeling zeden bij de politie om aangifte te doen. Neem zoveel mogelijk bewijsmateriaal mee. Het is belangrijk dat je een screenshot maakt van de bewuste foto of video waarop het internetadres ook te zien is. Als je nog meer bewijs hebt, neem dat dan ook mee. Heb jij bijvoorbeeld nog bewijs dat je de foto ooit verstuurd hebt naar de dader, dan kun je dat ook meenemen.

Vraag bij de website na wie jou filmpje heeft geplaatst

Websites zijn verplicht die informatie te geven, maar lang niet iedereen weet dat. De 21-jarige Chantal  spande een kort geding aan omdat ze via gebruikersgegevens wil achterhalen wie een seksfilmpje van haar op Facebook heeft gezet. Facebook wilde dat niet, en zegt nu dat de gegevens al zijn gewist. Volgens haar advocaat is dit de eerste keer dat de rechter wordt gevraagd om Facebook te bevelen gebruikersgegevens toch te verstrekken.

Schadevergoeding

Natuurlijk wil je genoegdoening, maar een zaak starten voor een schadevergoeding kost veel geld en tijd. Bovendien kan er door een zaak ook te veel aandacht gericht worden op het filmpje. Als de zaak dan in de media komt, wil iedereen dat filmpje juist bekijken. Dat willen de slachtoffers juist niet. Als het filmpje of de foto van het internet af is, zijn veel mensen ook al blij. Er is geen standaardstraf voor het plaatsen van naaktfoto’s en video’s tegen iemands zin in. Het ligt aan de omstandigheden. Hoe vaak is de foto bekeken? Waar is de foto gepubliceerd? Hoe groot was de invloed op iemand leven? Het slachtoffer bepaalt dan samen met een advocaat hoe hoog de schadevergoeding zou moeten zijn, en uiteindelijk stelt de rechter de hoogte vast.

herken jij de signalen

Liever iemand bellen?

T 088 – 20 80 000

ChatmetFier.nl is een initiatief van Fier.nl

ChatmetFier.nl is mede mogelijk gemaakt door deze fondsen